Akkumulátorok, tápegységek, elemek

Az akkumulátorok és tápegységek a különböző elektronikus eszközök és rendszerek alapvető alkotóelemei, amelyek biztosítják a működésükhöz szükséges energiát. Míg az akkumulátorok elektromos energiát tárolnak, addig a tápegységek a beérkező elektromos energiát az eszközök számára használható formába alakítják át. Itt van mindkettő lebontása:

Akkumulátorok

Az akkumulátorok hordozható energiatároló eszközök, amelyek a kémiai energiát elektromos energiává alakítják. Általában olyan eszközökben használják őket, ahol állandó áramforrás nem áll rendelkezésre vagy nem praktikus. Íme néhány elemtípus:

Eldobható elemek

Ezek egyszer használatos elemek, más néven primer elemek, amelyek nem tölthetők újra. Ilyenek például az alkáli elemek, a lítium elemek és a cink-szén elemek. Általában olyan eszközökben találhatók meg, mint a távirányítók, zseblámpák és hordozható elektronikai eszközök.

Újratölthető elemek

Az újratölthető elemek, más néven másodlagos elemek, külső áramforrással többször is feltölthetők. Költséghatékonyabbak és környezetbarátabbak az eldobható elemekhez képest. Az újratölthető akkumulátorok gyakori vegyületei közé tartoznak a lítium-ion (Li-ion), a nikkel-fémhidrid (NiMH) és az ólom-sav akkumulátorok. Az újratölthető akkumulátorokat számos alkalmazásban használják, többek között okostelefonokban, laptopokban, elektromos járművekben és megújuló energiatároló rendszerekben.

Tápegységek

A tápegységek a külső forrásból, például fali konnektorból származó elektromos energiát alakítják át az elektronikus eszközök által igényelt megfelelő feszültséggé és árammá.

DC/DC átalakítók

A DC/DC átalakítókat arra használják, hogy a rendszerben lévő különböző eszközök vagy alkatrészek igényeinek megfelelően növeljék vagy csökkentsék az egyenfeszültséget. Gyakran alkalmazzák őket olyan alkalmazásokban, ahol a bemeneti feszültséget alacsonyabb vagy magasabb szintre kell állítani.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.